Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasto serowe z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Ciasto jest pyszne i idealnie połączone smakowo. Dzięki serowi - długo pozostaje świeże. Kwaskowaty rabarbar w śmietanowej polewie dosłownie rozpływa się w ustach.

Ciasto serowe z rabarbarem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto serowe z rabarbarem

Ciasto serowe:

  • 115 g twarogu (użyłam w kawałku, ale może być mielony)
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 80 ml mleka
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)

Masa śmietanowa:

Dodatkowo:

  • 200 g rabarbaru
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki kokosowej/ziemniaczanej

Opcjonalnie:

  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto serowe z rabarbarem

Rabarbar:

Ciasto serowe z rabarbarem
Jeśli lubicie - można używać więcej rabarbaru.

Oczyszczony rabarbar umyć i osuszyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Tak przygotowany wymieszać z cukrem.

Masa śmietanowa:

Ciasto serowe z rabarbarem
Polewa delikatnie wsiąknie w ciasto i nada rabarbarowi słodyczy.

Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto serowe:

Ciasto serowe z rabarbarem
Ciasto powinno być elastyczne.

Używając sera w kawałku - należy dokładnie go rozetrzeć za pomocą widelca. Ser wymieszać z resztą składników - oprócz mąki i proszku do pieczenia.

Wyrabiając ciasto - powoli wsypać mąkę i proszek do pieczenia.

Powinna powstać gładka i jednolita masa, więc jeżeli istnieje taka potrzeba - to można dosypać odrobinę mąki.

Całość:

Ciasto serowe z rabarbarem

Ciasto przełożyć do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Wierzch posypać mąką kokosową i obłożyć rabarbarem.
(Jeśli nie mamy mąki kokosowej - rabarbar należy wymieszać z odrobiną mąki ziemniaczanej.)

Całość zalać masą śmietanową i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.


Tagi:

ciasto