2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Ciasto serowo-jabłkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Ciasto na puszystym cytrynowym biszkopcie pełne cynamonowego smaku z warstwą masy serowej i winnych jabłek,już sam zapach jest niezwykle kuszący!

Ciasto serowo-jabłkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto serowo-jabłkowe

 

  • Blaszka o wym 24/28 cm

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 5 łyżek pełnych mąki tortowej
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru

 

  • Poncz:
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżka limonki w syropie z pigwy-może być sok z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

 

  • Masa serowa:
  • 30 dag twarożku mielonego
  • 400 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka starta z połówki cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 galaretka cytrynowa

 

  • Masa jabłkowa:
  • 65 dag winnych jabłek
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki soku z cytryny

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto serowo-jabłkowe
Ciasto: Białka jaj ubić na puszystą lśniącą pianę pod koniec ubijania dodając cukier,dodać żółtka i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych,cały czas mieszając wsypywać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kisielem.Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki,wygładzić łyżką i piec 25 minut w temp 175*c. Wystudzić. Poncz: Składniki ponczu połączyć ze sobą, wymieszać. Masa serowa: Na mleku z cukrem ugotować budyń,do gorącego wsypać cytrynową galaretkę wymieszać-gotować chwilę na wolnym ogniu,zestawić z palnika.Masę serową utrzeć z cynamonem i cukrem waniliowym,połączyć z ciepłą masą budyniową ,ciasto nasączyć ponczem i wylać masę serową, wygładzić łyżką, zostawić do całkowitego wystygnięcia. Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórek,pokroić na talarki, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały, przełożyć do rondla wlać szklankę wody dodać cynamon i cukier dusić na wolnym ogniu aż zaczną się rozpadać,zestawić z ognia wsypać galaretki,mieszać do momentu rozpuszczenia,lekko tężejącą masę wylać na placek.Całość zostawić w lodówce do stężenia. Życzę smacznego!!
Ciasto serowo-jabłkowe
Przygotowujemy puszysty biszkopt do ciasta
Ciasto serowo-jabłkowe
na mleku gotujemy budyń do masy serowej
Ciasto serowo-jabłkowe
masę serową mieszamy z cynamonem i cukrem waniliowym
Ciasto serowo-jabłkowe
dusimy jabłka przekładamy ciasto warstwami