czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto serowo-jogurtowe z porzeczkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczne, lekkie ciasto z serem i jogurtem naturalnym na zimno z dodatkiem porzeczek. Idealne do niedzielnej filiżanki kawy.

Ciasto serowo-jogurtowe z porzeczkami

Składniki:

Ciasto serowo-jogurtowe z porzeczkami

 

  • Spód;
  • 150g masła lub margaryny,
  • 150g biszkoptów.

 

Sposób przygotowania:

Ciasto serowo-jogurtowe z porzeczkami
1. Masło stopić, biszkopty zmielić w blenderze. Wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy o śr. 23cm. Schłodzić. 2. Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zmiksować przy pomocy blendera, następnie przetrzeć przez sito. Twaróg utrzeć z jogurtem naturalnym oraz cukrem pudrem. Dodać cukier waniliowy oraz przetarty mus z porzeczek. Dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody. Odstawić, by napęczniała. Podgrzewając, rozpuścić, następnie przestudzić. Miksując, powoli wlewać przestudzoną żelatynę. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Wylać na schłodzony spód. Wstawić na 3-4godziny do lodówki, by masa stężała.

Tagi:

biszkopt