Ciasto ślimak

Bo - Przepis na: Ciasto ślimak offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 102
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto ślimak
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 4

Placek jest dosyć pracochłonny dlatego ja biszkopty i galaretkę do roladek przygotowuję dzień wcześniej


trudność: średne
czas:

Ciasto ślimak - SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody
  • ROLADKI:
  • 4 jajka
  • 4łyżki mąki
  • 4łyżki cukru
  • 4łyżki wody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 25 dkg. masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3szkl. mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • MASA DO ROLAD:
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 20 dkg. masła
  • DODATKOWO:
  • galaretka czerwona
  • galaretka ananasowa albo brzoskwiniowa
  • pół puszki brzoskwiń
  • pół puszki ananasów ( albo jedna puszka wybranych owoców )

Ciasto ślimak - PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: białka ubić bo sztywnej piany dosypać cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru , wlać wodę , dodać żółtka jeszcze chwilę ubijać , dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia . Ciasto przelać do formy o wymiarach 38-22 cm. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 2 części .

MASA BUDYNIOWA : Z mąki ziemniaczanej , pszennej , jajka , żółtek , cukru, mleka, cukru waniliowego ugotować budyń .Masło utrzeć dodać wystudzony budyń , zmiksować .

ROLADKI: Zrobić tak samo jak biszkopt , ciasto podzielić na dwie części i upiec 2 cienkie biszkopty w formie 38-22cm. Wystudzić , położyć każdą osobno na lnianej ściereczce i zrolować .Galaretkę czerwoną rozpuścić w 1,5 szkl. wody , po zastygnięciu pokroić w grubsze paski .

MASA DO ROLAD : jajka + żółtka i cukier ubić na parze wystudzić , dodać do utartego masła , posmarować roladki na bok każdej położyć paski galaretki , zwinąć roladki . Na jedną część biszkoptu położyć połowę masy budyniowej , po bokach położyć roladki . Pomiędzy roladki ułożyć pokrojone owoce ,zalać tężejącą galaretka ananasowa , no to rozsmarować pozostałą masę budyniową ( pozostawiając kilka łyżek na posmarowanie wierzchu ciasta ) całość przykryć drugą częścią biszkopt.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto ślimak (strona 1 z 2)  
Bo

Bo
offline

2012-10-14 20:14
Zapomniałam dopisać że do masy do roladek dodałam kakao i spirytus do smaku , ale ani jedno ani drugie nie jest konieczne .
Skomentuj
Oceń:
0
gosia56

gosia56
offline

2012-10-14 21:54
napewno pycha 5 do ulbionych.
Skomentuj
Oceń:
0
Bo

Bo
offline

2012-10-15 08:44
Dzięki Gosiu :):)
Skomentuj
Oceń:
0
mela25

mela25
offline

2012-10-27 11:11
ale pysznie wyglada
Skomentuj
Oceń:
0
Bo

Bo
offline

2012-10-27 11:30
Dzięki :))) Ciasto jest pyszne tyle tylko że troszeczkę pracochłonne :)) .
Skomentuj
Oceń:
0
mela25

mela25
offline

2012-10-27 11:35
U mnie roladki nie dotrwały by na drugi dzień , łasuchy zjedzą wszystko ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Bo

Bo
offline

2012-10-27 11:41
Ha ha ha ja też muszę chować :)) i do dobrze :)
Skomentuj
Oceń:
0
ażetka

ażetka
offline

2012-11-09 17:36
Biszkopty na roladki po upieczeniu należy zwinąć????
Skomentuj
Oceń:
0
marietta

marietta
offline

2012-11-09 18:20
Fajnie wyszedł ten ślimaczek w cieście,5.
Skomentuj
Oceń:
0
Justyna92

Justyna92
offline

2012-11-09 18:28
Ładnie wygląda , i bardzo podobny do mojego:) http://www.gotujmy.pl/ciasto-slimak-2,przepisy,169753.html
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Sorbet brzoskwiniowy Malinowa rozpusta Migdałowe ciasteczka
Drożdżówki z  budyniem i brzoskwiniami Owsiane crumble z winogronem i jabłkami Roladka z surową masą jabłeczną
Różowe kopczyki Muffinki straciatella z wiśniami z kompotu Szarlotka owsiano-gryczana
Babeczki z morelą i kiwi na śmietanowym kremie Ciasto bananowe Kruche ciasteczka z jagodami

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane