Ciasto ślimak

Bo

Mistrz Kuchni
Przepisy: 102
zdjęcia: 1 z 1
Ciasto ślimak
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 4

Placek jest dosyć pracochłonny dlatego ja biszkopty i galaretkę do roladek przygotowuję dzień wcześniej


trudność: średnie
czas:

Ciasto ślimak - SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody
  • ROLADKI:
  • 4 jajka
  • 4łyżki mąki
  • 4łyżki cukru
  • 4łyżki wody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 25 dkg. masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3szkl. mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • MASA DO ROLAD:
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 20 dkg. masła
  • DODATKOWO:
  • galaretka czerwona
  • galaretka ananasowa albo brzoskwiniowa
  • pół puszki brzoskwiń
  • pół puszki ananasów ( albo jedna puszka wybranych owoców )

Ciasto ślimak - PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: białka ubić bo sztywnej piany dosypać cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru , wlać wodę , dodać żółtka jeszcze chwilę ubijać , dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia . Ciasto przelać do formy o wymiarach 38-22 cm. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 2 części .

MASA BUDYNIOWA : Z mąki ziemniaczanej , pszennej , jajka , żółtek , cukru, mleka, cukru waniliowego ugotować budyń .Masło utrzeć dodać wystudzony budyń , zmiksować .

ROLADKI: Zrobić tak samo jak biszkopt , ciasto podzielić na dwie części i upiec 2 cienkie biszkopty w formie 38-22cm. Wystudzić , położyć każdą osobno na lnianej ściereczce i zrolować .Galaretkę czerwoną rozpuścić w 1,5 szkl. wody , po zastygnięciu pokroić w grubsze paski .

MASA DO ROLAD : jajka + żółtka i cukier ubić na parze wystudzić , dodać do utartego masła , posmarować roladki na bok każdej położyć paski galaretki , zwinąć roladki . Na jedną część biszkoptu położyć połowę masy budyniowej , po bokach położyć roladki . Pomiędzy roladki ułożyć pokrojone owoce ,zalać tężejącą galaretka ananasowa , no to rozsmarować pozostałą masę budyniową ( pozostawiając kilka łyżek na posmarowanie wierzchu ciasta ) całość przykryć drugą częścią biszkopt.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto ślimak (strona 1 z 2)  
Bo

Bo

2012-10-14 20:14
Zapomniałam dopisać że do masy do roladek dodałam kakao i spirytus do smaku , ale ani jedno ani drugie nie jest konieczne .
Skomentuj
Oceń:
0
gosia56

gosia56

2012-10-14 21:54
napewno pycha 5 do ulbionych.
Skomentuj
Oceń:
0
Bo

Bo

2012-10-15 08:44
Dzięki Gosiu :):)
Skomentuj
Oceń:
0
mela25

mela25

2012-10-27 11:11
ale pysznie wyglada
Skomentuj
Oceń:
0
Bo

Bo

2012-10-27 11:30
Dzięki :))) Ciasto jest pyszne tyle tylko że troszeczkę pracochłonne :)) .
Skomentuj
Oceń:
0
mela25

mela25

2012-10-27 11:35
U mnie roladki nie dotrwały by na drugi dzień , łasuchy zjedzą wszystko ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Bo

Bo

2012-10-27 11:41
Ha ha ha ja też muszę chować :)) i do dobrze :)
Skomentuj
Oceń:
0
ażetka

ażetka

2012-11-09 17:36
Biszkopty na roladki po upieczeniu należy zwinąć????
Skomentuj
Oceń:
0
marietta

marietta

2012-11-09 18:20
Fajnie wyszedł ten ślimaczek w cieście,5.
Skomentuj
Oceń:
0
Justyna92

Justyna92

2012-11-09 18:28
Ładnie wygląda , i bardzo podobny do mojego:) http://www.gotujmy.pl/ciasto-slimak-2,przepisy,169753.html
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Torcik niebo i ziemia Pieguski w wersji domowej Ciasto lekki puch
Ciasto czekoladowe Sernik bardzo kremowy Ciasto kakaowe z kremem chałwowym
Pyszny sernik z rosą Ciasto kakaowe z kokosem Sernik z różą i skórką pomarańczową
Ciasto jogurtowo-kukurydziane wg Zub3ra Owocowa kanapka Ciasto bez jajek

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane