Ciasto ślimak

Bo - Przepis na: Ciasto ślimak offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 102
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto ślimak
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 4

Placek jest dosyć pracochłonny dlatego ja biszkopty i galaretkę do roladek przygotowuję dzień wcześniej


trudność: średne
czas:

Ciasto ślimak - SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody
  • ROLADKI:
  • 4 jajka
  • 4łyżki mąki
  • 4łyżki cukru
  • 4łyżki wody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 25 dkg. masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3szkl. mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • MASA DO ROLAD:
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 20 dkg. masła
  • DODATKOWO:
  • galaretka czerwona
  • galaretka ananasowa albo brzoskwiniowa
  • pół puszki brzoskwiń
  • pół puszki ananasów ( albo jedna puszka wybranych owoców )

Ciasto ślimak - PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: białka ubić bo sztywnej piany dosypać cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru , wlać wodę , dodać żółtka jeszcze chwilę ubijać , dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia . Ciasto przelać do formy o wymiarach 38-22 cm. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 2 części .

MASA BUDYNIOWA : Z mąki ziemniaczanej , pszennej , jajka , żółtek , cukru, mleka, cukru waniliowego ugotować budyń .Masło utrzeć dodać wystudzony budyń , zmiksować .

ROLADKI: Zrobić tak samo jak biszkopt , ciasto podzielić na dwie części i upiec 2 cienkie biszkopty w formie 38-22cm. Wystudzić , położyć każdą osobno na lnianej ściereczce i zrolować .Galaretkę czerwoną rozpuścić w 1,5 szkl. wody , po zastygnięciu pokroić w grubsze paski .

MASA DO ROLAD : jajka + żółtka i cukier ubić na parze wystudzić , dodać do utartego masła , posmarować roladki na bok każdej położyć paski galaretki , zwinąć roladki . Na jedną część biszkoptu położyć połowę masy budyniowej , po bokach położyć roladki . Pomiędzy roladki ułożyć pokrojone owoce ,zalać tężejącą galaretka ananasowa , no to rozsmarować pozostałą masę budyniową ( pozostawiając kilka łyżek na posmarowanie wierzchu ciasta ) całość przykryć drugą częścią biszkopt.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto ślimak (strona 1 z 2)  
Bo

Bo
offline

2012-10-14 20:14
Zapomniałam dopisać że do masy do roladek dodałam kakao i spirytus do smaku , ale ani jedno ani drugie nie jest konieczne .
Skomentuj
Oceń:
0
gosia56

gosia56
offline

2012-10-14 21:54
napewno pycha 5 do ulbionych.
Skomentuj
Oceń:
0
Bo

Bo
offline

2012-10-15 08:44
Dzięki Gosiu :):)
Skomentuj
Oceń:
0
mela25

mela25
offline

2012-10-27 11:11
ale pysznie wyglada
Skomentuj
Oceń:
0
Bo

Bo
offline

2012-10-27 11:30
Dzięki :))) Ciasto jest pyszne tyle tylko że troszeczkę pracochłonne :)) .
Skomentuj
Oceń:
0
mela25

mela25
offline

2012-10-27 11:35
U mnie roladki nie dotrwały by na drugi dzień , łasuchy zjedzą wszystko ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Bo

Bo
offline

2012-10-27 11:41
Ha ha ha ja też muszę chować :)) i do dobrze :)
Skomentuj
Oceń:
0
ażetka

ażetka
offline

2012-11-09 17:36
Biszkopty na roladki po upieczeniu należy zwinąć????
Skomentuj
Oceń:
0
marietta

marietta
offline

2012-11-09 18:20
Fajnie wyszedł ten ślimaczek w cieście,5.
Skomentuj
Oceń:
0
Justyna92

Justyna92
offline

2012-11-09 18:28
Ładnie wygląda , i bardzo podobny do mojego:) http://www.gotujmy.pl/ciasto-slimak-2,przepisy,169753.html
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Wiśniowa fantazja Orzechowy z bezą Babka piernikowa
Rogaliki z marmoladą Ciasto  chmurka Sernik Tiramisu
Fale dunaju z gruszkami Lody podwójnie miętowe Semifreddo wiśniowe
Korzenne ciasteczka ze skórką pomarańczową Drożdżówki z dżemem jagodowym Lody czekoladowe z kremem nutella

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane