Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Ciasto śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto śliwkowe, kruche. Bez dodatku jaj, bez ubijania, miksowania itd. Można dodać inne owoce, takiej jabłka, gruszki, brzoskwinie.

Ciasto śliwkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto śliwkowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto śliwkowe
Mąkę przesiać i wymieszać z kaszą manną , szklanką cukru i proszkiem do pieczenia. 

Śliwki umyć wydrylować i osuszyć . 

Wymieszać z bułką tartą , cynamonem i resztą cukru.

Blachę lub tortownicę (średniej wielkości) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

Na spód rozłożyć połowę składników sypkich , a na nie śliwki. 

Śliwki przysypać resztą mąki z kaszą i cukrem.

Na wierzch zetrzeć masło, na dużych oczkach , rozłożyć je równomiernie.

Piec 50- 60 min góra-dół w 200°C.
Ciasto Śliwkowe
Połowę wymieszanych składników wyłóż na blachę
Ciasto Śliwkowe
Na suche składniki wyłóż śliwki wymieszane z bułką , cynamonem i cukrem
Ciasto Śliwkowe
Przysyp je pozostałą mąką z kaszą manna i cukrem z pr do pieczenia
Ciasto Śliwkowe
Na sam wierzch zetrzyj masło na dużych oczkach