BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Ciasto śliwkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne ciasto ze śliwkami,miękkie, puszyste. Szybkie i proste w wykonaniu. Ciasto lubiane u mnie w domu.

Ciasto śliwkowe

Składniki:

Ciasto śliwkowe

 

  • masło 200 g,
  • cukier puder 200 g,
  • jajka 4 szt,
  • mąka 250 g,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,

 

  • dodatkowo;
  • śliwki około 700 g,
  • cukier puder do posypania,

Sposób przygotowania:

Ciasto śliwkowe
Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić na połówki lub ćwiartki, usunąć pestki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę o średnicy ok. 24 - 25 cm lub formę 20 x 30 cm posmarować tłuszczem.

Utrzeć masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę,nie przerywając ucierania, dodawać jajka, następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem.

Wyrównać górę na której rozłożyć śliwki (przecięciem do góry), wciskając je lekko w ciasto.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut. 

Wystudzić i posypać cukrem pudrem.