WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Ciasto śliwkowe z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo szybkie w przygotowaniu i smaczne ciasto. Niezbyt słodkie, z dodatkiem kruszonki. Możemy dodać dowolne owoce.

Ciasto śliwkowe z kruszonką

Składniki:

Ciasto śliwkowe z kruszonką

 

  • 1,5 szkl mąki
  • 0,5 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 kg śliwek
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Ciasto śliwkowe z kruszonką
Z mąki, masła, żółtek, cukru, cukru waniliowego i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Lekko dziurkujemy widelcem. Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Wyjmujemy pestki i układamy gęsto na cieście rozcięciem do góry. Z mąki, masła i cukru ucieramy palcami kruszonkę. Posypujemy nią ciasto i pieczemy ok godzinę w piekarniku nagrzanym do 190°C.