Lucyna86

Lucyna86

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Ciasto słodka borówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto cieszy oko i podniebienie. Pychotka. Nikt nie przejdzie obojętnie. Po prostu rozpływa się w ustach.

Ciasto słodka borówka

Składniki:

Ciasto słodka borówka

na Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3 opakowania budyniu czekoladowego
  • ½ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • dżem jeżynowy do posmarowania biszkoptu

na Krem

na Galaretkę

  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • 2,5 szkl wrzątku
  • spora ilość borówek,
  • dodatkowo malinki, jeżynki

Sposób przygotowania:

Ciasto słodka borówka
Przygotowujemy biszkopt:

Cukier i jajka miksujemy. Proszek do pieczenia, suchy budyń i mąkę przesiewamy i wsypujemy do ciasta - chwilę miksujemy i gotowe ciasto przekładamy do blaszki. Pieczemy w 170 stopniach ok. 25 minut. Przestudzony biszkopt smarujemy dżemem jeżynowym.

Przygotowujemy krem:

Gotujemy budyń i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy, dodając partiami budyń. Gotowy krem wykładamy na ciasto. Na kremie układamy sporą ilość borówek oraz jeżynki, malinki . Zalewamy ostrożnie stężoną galaretką. Schładzamy w lodówce.

Smacznego.