aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto słodkie fale

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Bardzo smaczne i słodkie ciasto :) Lubię takie modyfikacje ciast i wszelakich mas polecam Wam taką próbkę !

Ciasto słodkie fale

Składniki:

Ciasto słodkie fale

 

  • Biszkopt kakaowy:
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 10 łyżek cukru
  • 10 jaj
  • Ciasto białe:
  • 3 białka
  • 0,75 szkl cukru
  • 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżki octu
  • 2 łyżki oleju
  • Ciasto z kakao:
  • 3 żółtka
  • 1 jajo
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki oleju
  • Masa:
  • 1 margaryna
  • 40 dag mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 pomarańcza

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto słodkie fale
Masa: Margarynę ucieramy i wlewamy mleko, miksujemy. Pomarańcze obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z masą. Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut w formie 25/36. Ciasto białe: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wsypujemy mąkę i miksujemy. Dodajemy olej i ocet. Mieszamy. Ciasto z kakao: Żółtka i jajo ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę proszek do pieczenia i olej. Ciasto białe i ciasto z kakao układamy naprzemiennie na blaszce kupkami. Pieczemy do 40 minut w 180 stopniach. Przełożenie: Biszkopt kakaowy- masa- wkładka- biszkopt kakaowy