Ciasto Słonecznik

Z kremem « poprzedni | następny »
madi356 offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 494
zdjęcia: 1 z 1
Ciasto Słonecznik
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Bardzo dobre ciasto z łuskanym słonecznikiem.


trudność: średne
czas:

Ciasto Słonecznik - SKŁADNIKI:

  • biszkopt:,
  • 5 jajek,
  • 3/4 szkl mąki,
  • 1/2 szkl cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • Masa:,
  • 30 dag słonecznika łuskanego,
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,
  • 1,5 kostki margaryny,
  • 1/4 szkl cukru,
  • 1/2 szkl mleka,
  • 1 op herbatników,
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej,
  • 1/2 szkl śmietany 30 %

Ciasto Słonecznik - PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy porcjami cukier oraz żółtka, chwilę miksujemy. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, ostrożnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy 30 minut w temp. 180*C.
Masa: skondensowane mleko gotujemy wraz z puszką przez 3 godziny na wolnym ogniu. Łuskany słonecznik wykładamy na patelnię, dodajemy mleko, cukier oraz pół kostki margaryny, prażymy. Uprażoną masę słonecznikową wykładamy na blaszkę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i trzymamy do momentu, aż się ładnie zarumieni. Następnie zrumienioną masę odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu masę kruszymy wałkiem do ciasta.
Następnie pozostałą margarynę ucieramy, dodajemy wystudzone mleko skondensowane, miksujemy. Następnie dodajemy 3/4 uprażonego słonecznika i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na upieczony biszkopt. Na masie układamy herbatniki.
W międzyczasie czekoladę wraz ze śmietanką ropuszczamy w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewą smarujemy herbatniki, posypujemy resztą uprazonego słonecznika.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto Słonecznik  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Korzenne ciasto dyniowe przekładane masą malinową Torcik dyniowy Majki Brzoskwiniowe wydmy Siostry Anastazji
Krem do ciast z nutellą rumem i rodzynkami Ciasto Bawole oczy Ciasto czekoladowe
Limonkowy torcik z kiwi Ciasto dyniowe z kremem budyniowym Maślankowo-brzoskwiniowa kostka
Tarta makowo- pomarańczowa Dyniowa karpatka Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane