madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Ciasto Słonecznik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo dobre ciasto z łuskanym słonecznikiem.

Ciasto Słonecznik

Składniki:

Ciasto Słonecznik

  • biszkopt:,
  • 5 jajek,
  • 3/4 szkl mąki,
  • 1/2 szkl cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • Masa:,
  • 30 dag słonecznika łuskanego,
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,
  • 1,5 kostki margaryny,
  • 1/4 szkl cukru,
  • 1/2 szkl mleka,
  • 1 op herbatników,
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej,
  • 1/2 szkl śmietany 30 %

Sposób przygotowania:

Ciasto Słonecznik

Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy porcjami cukier oraz żółtka, chwilę miksujemy. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, ostrożnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy 30 minut w temp. 180*C.
Masa: skondensowane mleko gotujemy wraz z puszką przez 3 godziny na wolnym ogniu. Łuskany słonecznik wykładamy na patelnię, dodajemy mleko, cukier oraz pół kostki margaryny, prażymy. Uprażoną masę słonecznikową wykładamy na blaszkę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i trzymamy do momentu, aż się ładnie zarumieni. Następnie zrumienioną masę odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu masę kruszymy wałkiem do ciasta.
Następnie pozostałą margarynę ucieramy, dodajemy wystudzone mleko skondensowane, miksujemy. Następnie dodajemy 3/4 uprażonego słonecznika i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na upieczony biszkopt. Na masie układamy herbatniki.
W międzyczasie czekoladę wraz ze śmietanką ropuszczamy w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewą smarujemy herbatniki, posypujemy resztą uprazonego słonecznika.

Redakcja poleca: