anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Ciasto słonecznikowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo dobre ciasto . Nie jest trudne w przygotowaniu a potrafi uwieść najbardziej wymagające podniebienia.

Ciasto słonecznikowe

Składniki:

Ciasto słonecznikowe

 

  • Biszkopt jasny:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Biszkopt ciemny:
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • Masa:
  • 30 dkg słonecznika łuskanego
  • 15 dkg masła
  • 8 dkg margaryny
  • 15 dkg cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 2 żółtka
  • 1 margaryna palma
  • polewa

Sposób przygotowania:

Ciasto słonecznikowe
Biszkopt jasny : Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, zasypać cukrem i nadal ubijać,obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia . Do piany dodać żółtka i mąkę delikatnie wymieszać i upiec. Biszkopt ciemny: Zrobić tak samo jak biszkopt jasny tylko zamiast mąki ziemniaczanej połączyć z kakao.

Masa : Margarynę palmę utrzeć na puch z masą kajmakową i żółtkami. Słonecznik masło , margarynę (8dkg) mleko i cukier zagotować wyłożyć na blaszkę i upiec na rumiany kolor gdy ostygnie dokładnie pokruszyć i dodać do utartej masy. Biszkopt jasny posmarować kremem przykryć biszkoptem ciemnym na wierzch dać polewę i posypać słonecznikiem . 

Tagi:

biszkopt