akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasto Słonecznikowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierwszy raz jadłam ciasto ze słonecznikiem. Wrażenia? Bardzo pozytywne. Dwa nasączone kawą czekoladowe biszkopty, przełożone masą ze słonecznikiem, polane polewą i udekorowane kremem śmietankowym. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki. Polecam

Ciasto Słonecznikowiec

Składniki:

Ciasto Słonecznikowiec

 

  • Biszkopt:
  • ¾ szkl. oleju
  • ½ szkl. wody
  • ½ szkl. cukru
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 1/5 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 szkl. mąki pszennej

 

  • Chrupiący słonecznik:
  • 300g. słonecznika łuskanego
  • 80g. masła
  • 4 łyżki mleka

 

  • Masa:
  • 200g. masła
  • 600g. masy kajmakowej

 

  • Poncz:
  • ½ szkl. mocnej, ostudzonej kawy

 

  • Polewa:
  • ½ szkl. śmietany 36%
  • 1 mleczna czekolada
  • 1 gorzka czekolada

 

  • Krem śmietankowy do dekoracji:
  • 150ml. śmietany 36%
  • 100g. masy kajmakowej

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Słonecznikowiec
1. Biszkopt: Olej, wodę, kakao, ¼ szkl. cukru wymieszać i zagotować. Ostudzić. 2. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać 1/5 szkl. cukru, miksując. Dodać żółtka i zmiksować. Wlać powoli przestudzoną mieszankę i delikatnie wymieszać szpatułką. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać delikatnie. Masę przelać do formy 35x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 30-40 minut. Wyjąć i ostudzić. Przekroić na 2 blaty 3. Chrupiący słonecznik: Wszystkie składniki razem zagotować do lekkiego skarmelizowania. Masę wylać na płaską, dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzić masę na niej. Piec w 180st.C około 15-20 minut. Wyjąć i ostudzić. Drobno pokruszyć. 4. Masa: Masło utrzeć, dodać kajmak i zmiksować. Wsypać pokruszony słonecznik i wmieszać do masy. 5. 4. Polewa: Śmietanę zagotować prawie do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać posiekane czekolady i mieszać do ich rozpuszczenia. Lekko przestudzić 6. Krem śmietankowy: Śmietanę ubić, dodać kajmak i zmiksować. 7. Na spód formy umieścić I blat biszkoptu. Nasączyć go i wysmarować masą słonecznikową. Na masę dać II biszkopt i nasączyć go kawą. Na wierzch wysmarować polewę czekoladową. Schłodzić do lekkiego stężenia polewy. 8. Przed podanie udekorować kremem śmietankowym. Smacznego!