Ciasto Smerfetka

Katarzyna J. - Przepis na: Ciasto Smerfetka offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 638
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Ciasto Smerfetka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Apetyczne, lekkie i niebieskie ciasto dla Smerfów i nie tylko.


trudność: łatwe
czas:

Ciasto Smerfetka - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1 szkl mąki torotowej
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki octu
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 4 op niebieskiej galaretki
  • 1 op śnieżki
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny

Ciasto Smerfetka - PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywno. Następnie naprzemiennie dodajemy żołtka oraz cukier. Nadal ubijając wlewamy olej i wsypujemy mąkę. Na końcu dodajemy proszek i ocet. Mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 35-40 minut w temp. 180 stopni. Po przestudzeniu zdejmujemy papier. Jedną z galaretek rozpuszczamy z łyżeczką żelatyny w 1,5 szkl wrzątku. Lekko przestudzoną wylewamy na wyłożone folią spożywczą płaskie naczynie. Odstawiamy do stężenia. Kolejne dwie galaretki oraz łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 1/2 litra wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Zimne mleko miksujemy ze śnieżką. Wlewamy tężejące galaretki. Szybko miksujemy. Dodajemy do masy pokrojoną w kostkę galaretkę (tą która tężała na płaskim naczyniu). Delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na upieczony biszkopt. Wyrównujemy. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy z żelatyną w 2 szkl wrzątku, studzimy. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta. Odstawiamy do stwardnięcia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto Smerfetka (strona 1 z 1)  
kurka79

kurka79
offline

2013-03-17 14:08
Pierwszy raz widzę tak niebieską galaretkę.Jaki smak ma ta galaretka?Użyłaś jakiegoś barwnika czy można kupić taką galaretkę?
Skomentuj
Oceń:
0
Katarzyna J.

Katarzyna J.
offline

2013-03-17 17:51
Niebieska galaretka ma smak wieloowocowy i bardzo ładny kolor. Nie trzeba dodawać żadnego barwnika. Galaretka jest firmy Wodzisław, ja ją kupuję w osiedlowym sklepiku. Z tego co zauważyłam w większych supermarkatech cieżko dostać taką galaretkę, najczęściej są w mniejszych sklepach. Z tej firmy można jeszcze dostać szafirową, bursztynową i fioletową galaretkę:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Lniane ciasteczka Babeczki - muffiny serowe z rodzynkami Kruche pyszności
Jeżyny Eli pod jajeczną pianką Jesienne ciasto Cynamonowiec z porzeczkami
Ciasto śliwkowo-orzechowe Budyń o smaku dyni Ananasowa galaretka
Bananowa Ricotta z ananasem Pyszna karpatka Eli Pieczony ananas z kokosową kruszonką

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane