Katarzyna J.

Katarzyna J.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 787]

Ciasto Smerfetka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Apetyczne, lekkie i niebieskie ciasto dla Smerfów i nie tylko.

Ciasto Smerfetka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Smerfetka

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1 szkl mąki torotowej
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki octu
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 4 op niebieskiej galaretki
  • 1 op śnieżki
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Ciasto Smerfetka

Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywno. Następnie naprzemiennie dodajemy żołtka oraz cukier. Nadal ubijając wlewamy olej i wsypujemy mąkę. Na końcu dodajemy proszek i ocet. Mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 35-40 minut w temp. 180 stopni. Po przestudzeniu zdejmujemy papier. Jedną z galaretek rozpuszczamy z łyżeczką żelatyny w 1,5 szkl wrzątku. Lekko przestudzoną wylewamy na wyłożone folią spożywczą płaskie naczynie. Odstawiamy do stężenia. Kolejne dwie galaretki oraz łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 1/2 litra wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Zimne mleko miksujemy ze śnieżką. Wlewamy tężejące galaretki. Szybko miksujemy. Dodajemy do masy pokrojoną w kostkę galaretkę (tą która tężała na płaskim naczyniu). Delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na upieczony biszkopt. Wyrównujemy. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy z żelatyną w 2 szkl wrzątku, studzimy. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta. Odstawiamy do stwardnięcia.