paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ciasto śmietankowe z galaretkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto na ciemnym biszkoptowym spodzie z masą ze śmietany kremówki i kawałkami kolorowych galaretek.

Ciasto śmietankowe z galaretkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto śmietankowe z galaretkami

 

  • biszkopt kakaowy z 4 jaj 1 szt
  • galaretka truskawkowa 1 opakowanie
  • galaretka agrestowa 1 opakowanie
  • galaretka pomarańczowa
  • śmietana 36% 0,5 litra
  • pomarańcza 1 szt
  • żelatyna 5-6 łyżeczek
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Ciasto śmietankowe z galaretkami
Galaretki agrestową i truskawkową przygotować osobno według przepisu na opakowaniu i pozostawić do stężenia. Obie galaretki pokroić w kostkę i wymieszać.

Do żelatyny dodać kilka łyżek wody i wymieszać a następnie pozostawić na 5 minut. Żelatynę podgrzewać do jej rozpuszczenia ale nie gotować. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem.

Do śmietany wlać żelatynę i zmiksować. Do ubitej śmietany dodać galaretki i delikatnie wymieszać. Masę śmietanową przelać na ciasto. Pozostawić w lodówce do stężenia.

Galaretkę pomarańczową przygotować według przepisu na opakowaniu i pozostawić do lekkiego stężenia.

Pomarańczę obrać ze skórki i błonek, pokroić w plastry i ułożyć na masie śmietanowej, zalać przygotowaną lekko tężejącą galaretką pomarańczową.
Ciasto śmietankowe z galaretkami
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Do śmietany wlać żelatynę i zmiksować.
Ciasto śmietankowe z galaretkami
Obie galaretki pokroić w kostkę i wymieszać.
Ciasto śmietankowe z galaretkami
Do ubitej śmietany dodać galaretki. Masę śmietanową przelać na ciasto.
Ciasto śmietankowe z galaretkami
Pomarańczę obrać ze skórki i błonek, pokroić w plastry i ułożyć na masie śmietanowej, zalać przygotowaną lekko tężejącą galaretką pomarańczową.