Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Ciasto śmietankowo cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Najlepsze jest na drugi dzień

Ciasto śmietankowo cytrynowe

Składniki:

Ciasto śmietankowo cytrynowe

 

  • 1,5 szkl mąka
  • 1 opak proszek do pieczenia
  • 1,5 szkl cukier
  • 10 szt jajka
  • 5 łyżek cukier puder
  • 1/2 szkl mak suchy
  • 2 szkl woda gorąca
  • 1/2 l śmietana 36%
  • 2 opak galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Ciasto śmietankowo cytrynowe
CIASTO 1
8-żółtek +2 całe jajka, 0,5 szkl cukru ubić na puszystą masę, dodać niepełną szkl mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Upiec i przekroić placek na pół
CIASTO 2
8-białek, szkl cukru, ubić pianę na sztywno, w czasie ubijania dodać cukier.
Gdy piana jest ubita, dodać mak, pół szkl mąki, 1 łyżkę proszku do pieczenia. Piec 30 minut.
KREM
Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Galaretki rozpuścić w 2 szkl gotowanej wody.
Tężejącą galaretkę powoli dodawać do śmietany.
Gdy masa zaczyna gęstnieć,przekładać nią placki.
Biszkopt, na to wyłożyć trochę kremu.
Na krem ciasto makowe, znowu krem i druga połowa biszkoptu.

Tagi:

jajko jajka mak