Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Ciasto Śmietankowo - czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto śmietankowo- czekoladowe jest deserem na co dzień dla łasuchów czekoladożerców, gdyż ciasto jest bardzo kakaowo - mleczne.

Ciasto Śmietankowo - czekoladowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Śmietankowo - czekoladowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Śmietankowo - czekoladowe
Ciasto : oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z masłem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Torownicę 20-24 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto i piec je 35-40 minut góra-dół w 180 ° C. Sprawdzić metodą suchego patyczka przed końcem pieczenia i jeżeli jest jeszcze wilgotny wydłużyć czas o ok. 5 min. Po upieczeniu ostudzić.

Krem: Gdy ciasto jest już zimne ubić śmietanę z fixem i cukrami na bardzo sztywną pianę. Podziel ciasto na pół, przełóż kremem, przykryj o pokryj całe ciasto od góry i boków kremem. Odkrój kawałek i zjedz. Mniam. Przechowuj w lodówce, nawet do 6 dni.
Ciasto Śmietankowo - czekoladowe
Utrzeć masło, żółtka, cukier, dodać przesiane mąki z kakao i wymieszać
Ciasto Śmietankowo - czekoladowe
Do wymieszanej masy dodać ubitą na sztywną pianę z szczyptą soli
Ciasto Śmietankowo - czekoladowe
Upieczone ciasto podziel na pół wdłóż i przełóż kremem
Ciasto Śmietankowo - czekoladowe
Pokryj krememi równomiernie boki i górę ciasta

Tagi:

ciasto tarta