Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Ciasto śmietankowo serowe z cytryną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To taka alternatywa do tortów, można przyozdobić jak się komu podoba oraz podzielić biszkopt na więcej części. To lekki deser na zimno z nutką orzeźwiającej cytryny.

Ciasto śmietankowo serowe z cytryną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto śmietankowo serowe z cytryną

 

  • 1 biszkopt z formy 26 lub 28 cm
  • 200 g +3 łyżki cukru
  • 200 g mleka
  • sok z jednej dużej cytryny
  • 15 g żelatyny
  • 500 g twarogu 3 razy zmielonego lub ricotty
  • 500 g śmietany kremówki
  • duża puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania:

Ciasto śmietankowo serowe z cytryną
Cukier i mleko i żelatynę rozpuścić podgrzewając na małym ogniu, uważając aby nie zagotować. Dodać twaróg lub ricottę, sok z cytryny , wymieszać i zostawić do wystygnięcia i stężenia.

Biszkopt podzielić na pół.

Rozpuścić 3 łyżki cukru w ciepłej mocnej czarnej herbacie. Zostawić do ostudzenia.

Gdy masa twarogowa ostygnie ubić śmietanę na sztywno, dodać do masy. Połączyć mieszając dokładnie.

3 połówki brzoskwiń zblendować.

Spód biszkoptu zostawić na blaszce od formy, nasączyć herbatą i posmarować połową musu z brzoskwiń.

Teraz owinąć biszkopt papierem do pieczenia aby zabezpieczyć przed przeciekaniem masy. Zamknąć formę od biszkopta.

Poukładać pokrojone cząstki pozostałych brzoskwiń na dnie ciasta. Wylać masę, wyrównać. Drugą połowę biszkoptu posmarować resztą musu brzoskwiniowego, położyć na masie i teraz delikatnie nawilżyć od góry.

Zostawić do zastygnięcia w lodówce, ok 2-3 godz.

Po tym czasie można usunąć papier, nie wcześniej. Ja górę zostawiam bez dekoracji, ale można po zastygnięciu dodatkowo udekorować np. owocami.
Ciasto śmietankowo serowe z cytryną
Połowę biszkopta pozostawić w formie, zabezpieczyć dodatkowo papierem do pieczenia dookoła
Ciasto śmietankowo serowe z cytryną
ułożyć kawałki brzoskwiń na dnie ciasta.
Ciasto śmietankowo serowe z cytryną
Na owocach wyrównać masę z śmietany i twarogu
Ciasto śmietankowo serowe z cytryną
Na masie ułożyć drugą połowę biszkoptu, lekko nasączyć i zostawić do zastygnięcia.