Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Ciasto śmietanowo-czekoladowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To ciasto jest przepyszne, takie wilgotne i czekoladowe u mnie w domu wszyscy się nim zajadają, szybko znika z talerza

Ciasto śmietanowo-czekoladowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto śmietanowo-czekoladowe

 

  • KRUSZONKA
  • cukier 0,5 szkl
  • margaryna 1 kost
  • żółtka 6 szt
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • mąka 3 szkl
  • tłuszcz do formy
  • KREM CZEKOLADOWY
  • śmietana kremówka czekoladowa- 750 ml
  • śmietana - 18% - 400 ml
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • budyń śmietankowy 1 opak
  • białka jaj - 6 szt
  • wiórki kokosowe zalane 2 tygodnie wcześniej spirytusem - 3 łyżki
  • cukier kryształ - 0,5 szkl

Sposób przygotowania:

Ciasto śmietanowo-czekoladowe
CIASTO Do miski wsypać mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Margarynę pokroić na kawałki, dodać razem z żółtkami i cukrem do mąki, przygotować kruszonkę. Podzielić kruszonkę na 2 części. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć na blachę połowę kruszonki. KREM CZEKOLADOWY Do wysokiego naczynia wylać śmietankę czekoladową i śmietanę 18% zmiksować. Następnie dodać wiórki w spirytusie, budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Pianę ubić z cukrem na sztywno, dodać do śmietany czekoladowej, ostrożnie wymieszać. Wyłożyć krem na kruszonkę i posypać resztą kruszonki. Piec ok.45 minut w 175 stop.
Ciasto śmietanowo-czekoladowe
Z przygotowanych składników na ciasto zrobiono kruszonkę
Ciasto śmietanowo-czekoladowe
Śmietany zostały połączone i zmiksowane dodano pozostałe składniki
Ciasto śmietanowo-czekoladowe
Piana została ubita z cukrem na sztywno i dodana do kremu
Ciasto śmietanowo-czekoladowe
Na krem została wyłożona kruszonka i ciasto zostało upieczone