Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

ciasto Stefania

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.

ciasto Stefania

Składniki:

ciasto Stefania

 

  • litr mleka
  • szklanka cukru
  • kostka margaryny
  • szklanka kaszy manny
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 5 paczek herbatników
  • Polewa:
  • pól kostki margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

ciasto Stefania
Mleko zagotować w raz z margaryną i cukrem. Następnie, powoli wsypywać kaszę mannę, ciągle mieszając. Gdy kasza zgęstnieje dodać kakao. Herbatniki wyłożyć na blaszkę i wlać na nie gorącą masę. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników (lekko uciskając ciastka). Margarynę roztopić w rondelku, dodać wodę, cukier, kakao i ciągle mieszać. Gdy polewa zgęstnieje polać całą powierzchnie placka.