mała czarna

mała czarna

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Ciasto Stefanka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszne ciasto Stefanka dla niedbających o linie:)

Ciasto Stefanka

Składniki:

Ciasto Stefanka

 

  • 1 litr mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 2 łyżki kakao,
  • cukier waniliowy
  • 2łyzki wiórków kokosowych,
  • 5 paczek herbatników.
  • Polewa:
  • pół kostki margaryny,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 2-3 łyżki kakao,
  • 2 łyżki gorącej wody.

Sposób przygotowania:

Ciasto Stefanka
Mleko,margarynę i cukier zagotować.Następnie po trochu wsypywać kaszę cały czas mieszając.Gdy zgęstnieje wsypać kakao.Blachę wyłożyć herbatnikami.Wlać na nie gorącą masę.Na wierzch ułożyć(lekko ucisnąć)herbatniki.polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.. Przygotowanie polewy:Margarynę rozpuścić, zdjąć z ognia i wsypać cukier i kakao..Wlać gorącą wod, mieszać aż polewa zgęstnieje-wtedy polać całą powierzchnię ciasta.Do masy dodać rodzynki.