luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Ciasto Stokrotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kiedyś udało mi się upiec bardzo fajne ciasto na białkach, więc postanowiłam iść za ciosem i powstało połączenie ciasta z białek z ciastem z żółtek.

Ciasto Stokrotka

Składniki:

Ciasto Stokrotka

Ciasto białe:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżkę octu
  • 1 szklankę wiórek kokosowych

Ciasto żółte:

Masa:

  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany 18 %
  • 1 galaretka
  • 1 szklanka wrzącej wody

Sposób przygotowania:

Ciasto Stokrotka

ETAP 1:

Ciasto Stokrotka
Ciasto na białkach wykłada na spód blaszki

Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję partiami cukier i ucieram, aż masa będzie lśniąca. Obie mąki i proszek do pieczenia mieszam i przesiewam delikatnie do masy białkowej.

Mieszam łopatką do połączenia się składników. Na końcu dodaję ocet, wymieszam i przekładam ciasto do blaszki o wym. 26x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

ETAP 2:

Ciasto Stokrotka
Ciasto z żółtek wrzucam z impetem, po łyżce na ciasto z białek

Żółtka ucieram z cukrem na puch. Obie mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy żółtkowej.

Na końcu wlewam ocet.. Mieszam łopatka, aż ocet się wchłonie.

Nabieram po łyżce masę i z impetem wrzucam na ciasto białe, tak by ciasto żółte wbiło się w ciasto białe.

ETAP 3:

Ciasto Stokrotka
Upieczone i wystudzone ciasto kroję na dwie części

Nagrzewam piekarnik do 175°C i wstawiam ciasto na ok 20 min. Następnie zmniejszam temp. do 150°C i piekę jeszcze przez 15-20 min.

Zimne ciasto kroję na dwie części.

ETAP 4:

Masło ucieram z cukrem na puch, dodaję po łyżce śmietanę, galaretkę rozpuszczam we wrzątku i lekko tężejącą dodaję do masy maślanej.

Wykładam na spód ciasta, nakrywam drugim blatem i wstawiam do lodówki, aż masa całkowicie stężeje.