slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Ciasto straciatella

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Zapraszam na słodkie ciasto bez pieczenia. Idealne ciasto na weekend do kawki czy herbaty. Bardzo polecam.

Ciasto straciatella

Składniki:

Ciasto straciatella

 

  • 100 g herbatników
  • 50 g masła
  • 1 gotowy krem do karpatki
  • 400 ml mleka
  • 2 szkl śmietanki 30% schłodzonej
  • ½ szkl cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki żelatyny
  • ¼ szkl wody gorącej
  • Blaszka 24x24 cm

Sposób przygotowania:

Ciasto straciatella
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki drobniutko kruszymy, masło roztapiamy na patelni. Łączymy ciastka z masłem i robimy „mokry piasek”.

Wysypujemy na dno blaszki i układamy cienką warstwę lekko dociskając.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę drobno kroimy lub ścieramy na tarce i dzielimy na dwie części.

Do miski wlewamy mleko, wsypujemy krem w proszku i energicznie mieszamy trzepaczką aż masa stanie się gęsta. Przekładamy masę karpatkową na herbatnikowy spód i wyrównujemy, wstawiamy ponownie do lodówki.

Zimną śmietankę wlewamy do dużej miski, wsypujemy cukier i miksujemy aż śmietana stanie się sztywna.

Do ubitej śmietany dosypujemy połowę pokrojonej czekolady i miksujemy do połączenia się składników.

Na koniec cienkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy do połączenia się składników.

Masę śmietanową przekładamy na ciasto i wyrównujemy. Posypujemy resztą czekolady.

Ciasto wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach będzie gotowe.