Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2431]

Ciasto szachownica z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto szachownica bardzo efektownie wygląda i jest rewelacyjne.

Ciasto szachownica z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto szachownica z serem

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • masa serowa
  • 1,5 kg sera mielonego z wiaderka
  • 6 jajek
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 1 polewa czekoladowa
  • 1/2 czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Ciasto szachownica z serem

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać, połączyć z masą jajeczną, delikatnie mieszając. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 27/38 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temp 180 stopni. Masa serowa: Miękkie masło z cukrem i żółtkami utrzeć, dodać ser, budyń, dokładnie zmiksować. Pod koniec wmieszać sztywno ubitą pianę z białek i otartą skórkę z pomarańczy. Upieczone zimne ciasto pokroić wzdłuż na 9 pasków. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć 5 pasków ciasta, zalać masą serową. Pozostałe paski biszkoptu ułożyć na przemian i wyłożyć pozostały ser. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny. Zimny sernik oblać polewą czekoladową i posypać tartą czekoladą.

Redakcja poleca: