paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

Ciasto szpinakowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

nawet dzieci spałaszują go ze smakiem

Ciasto szpinakowe

Składniki:

Ciasto szpinakowe

 

  • 1 kg szpinaku
  • 25 dag sera feta
  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek kopru
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ciasto szpinakowe
Koper, natkę pietruszki i szczypiorek płuczemy pod bieżącą wodą, otrzepujemy z jej nadmiaru i bardzo dokładnie siekamy. Szpinak bardzo dokładnie myjemy i gotujemy 2 minutki w wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedzamy do i po chwili jak lekko ostygnie siekamy drobno. Łączymy go z wcześniej posiekanymi składnikami, serem i jajkami. Całość dokładnie wyrabiamy dodając 100 ml oleju i pieprz do smaku. Jedno opakowanie ciasta francuskiego rozwałkowujemy i wykładamy na przygotowana blache. Smarujemy je farszem ze szpinaku i przykrywamy drugim rozwałkowanym opakowaniem ciasta. Pieczemy ok godziny w 200C