Selcia ;)

Selcia ;)

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Ciasto szwarcwaldzkie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto pyszne, tanie i słodkie. Świetnie nadaje się do kawki;) Czas przygotowania 30 minut (bez czasu pieczenia) 1 porcja zawiera 220 kcal

Ciasto szwarcwaldzkie

Składniki:

Ciasto szwarcwaldzkie

 

  • Składniki na 12 porcji:
  • szklanka cukru, szklanka mąki
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 pojemniki śmietanki 36%, 1 śnieżka
  • 1 słoik wiśni w kompocie
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka, szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciasto szwarcwaldzkie
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać pół szklanki cukru i cukier waniliowy. Potem dodać żółtka, mąkę, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia. Wymieszać. Blachę wyłożyć pergaminem. Ciasto wylać na blachę, na jego wierzch wysypać orzechy. Piec około 15 minut w temp. 200 st C. Kompot zagotować z resztą cukru, zagęścić mąką ziemniaczaną, przestudzić. Śmietanę ubijać. Gdy zacznie gęstnieć dodać śnieżkę i cukier puder. Wystudzone ciasto rozkroić i smarować warstwami kisielu oraz bitej śmietany. Na wierzchu położyć połowę z orzechami.

Tagi:

jajko jajka