Smakowite Jadło

Smakowite Jadło

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 31]

Ciasto Tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto Tiramisu wywodzi się z Włoch i składa się z biszkoptów nasączonych kawą expresso oraz likierem Amaretto i przełożonych serkiem mascarpone z dodatkiem jajek i cukru.

Ciasto Tiramisu Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasto Tiramisu

 

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 duże jajka
  • 400 g biszkoptów Savoiardi
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 szkl. mocnej kawy
  • 50 ml likieru Amaretto
  • kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto Tiramisu

Krem

Żółtka ucieramy razem z cukrem na jednolity, jasny krem.

Mascarpone miksujemy do momentu uzyskania konsystencji kremu. Ubite żółtka łączymy z mascarpone.

Biała ubijamy ze szczyptą soli na gęstą piany i mieszamy łyżką razem z kremem.

Przełożenie

Biszkopty układamy w dwóch rzędach w blaszce o wym. 25cm x 25 cm. Nasączamy je kawą wymieszaną z likierem.

Na ułożone biszkopty wykładamy połowę kremu i wykładamy kolejną partię biszkoptów, które nasączamy ponczem (kawa + likier). Wykładamy pozostałą część kremu i chłodzimy.
Przed podaniem posypujemy kakao lub startą czekoladą.

Ciasto Tiramisu
Ciasto Tiramisu - biszkopty nasączone kawą i amaretto przełożone mascarpone
Ciasto Tiramisu
Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą, jasną masę
Ciasto Tiramisu
Schłodzony krem mascarpone ubijamy do uzyskania kremowej konsystencji
Ciasto Tiramisu
Do żółtek połączonych z mascarpone dodajemy ubite na sztywno białka.
Ciasto Tiramisu
Ułożone biszkopty nasączamy mocno zaparzoną kawą z dodatkiem likieru Amaretto
Ciasto Tiramisu
Na warstwę nasączonych biszkoptów wykładamy przygotowany krem.