Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Ciasto toffi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Moje ulubione ciasto z kremem toffi

Ciasto toffi

Składniki:

Ciasto toffi

 

  • 3 szklanki mąka tortowa ( składnik na ciasto)
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • kostka margaryny
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • tłuszcz do foremki
  • 2 budynie śmietankowe
  • 50 g rodzynków
  • 100 g masła
  • polewa toffi do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto toffi
1.W małej misce miękką margarynę utarłam z cukrem waniliowym, żółtkami i delikatnie mieszałam wsypując mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubiłam pianę, którą dodałam do masy.
2.Ciasto podzieliłam na dwie części, jedną wymieszałam z kakao, a drugą pozostawiłam bez zmian.
3.Ciasto przelałam do dwóch foremek 30 x 20 cm, wysmarowanych tłuszczem i obie wstawiłam do piekarnika na pół godziny w temperaturze 180 C.
4.Ugotowałam budyń według przepisu na opakowaniu, następnie ostudzony zmiksowałam mikserem 5 minut z miękkim masłem, na koniec dodałam rodzynki i masę ponownie wymieszałam.
5.Kakaową część placka posmarowałam masą i przykryłam drugą częścią biszkoptu.
6.Polewę toffi przygotowałam według przepisu na opakowaniu i posmarowałam górną część placka.
7.Gotowe ciasto wstawiłam na 2 godziny do lodówki.

Tagi:

ciasto