cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Ciasto toffi na czekoladowych herbatnikach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Proste ciasto, niewymagające pieczenia. Warstwa budyniowa, kajmakowa i śmietanowa, przełożone czekoladowymi herbatnikami - nie sposób się oprzeć, koniecznie do wypróbowania!

Ciasto toffi na czekoladowych herbatnikach

Składniki:

Ciasto toffi na czekoladowych herbatnikach

 

Sposób przygotowania:

Ciasto toffi na czekoladowych herbatnikach
Formę do pieczenia wyłożyć czekoladowymi herbatnikami. Przygotować budyń: 3 szklanki mleka zagotować z cukrami i masłem. Pozostałe mleko zmiksować ze szklanką mąki pszennej, mąką ziemniaczaną, żółtkami. Dodać do gotującego się mleka i energicznie mieszać, by powstała masa budyniowa. Przez chwilę gotować na małym ogniu, następnie przestudzić. Masę budyniową wylać na herbatniki i przykryć ją kolejną warstwą ciastek. Przygotować masę kajmakową: 400 ml śmietany kremówki ubić na sztywno. Dodawać stopniowo masę kajmakową, nadal ubijając. Przygotowaną masę przełożyć na herbatniki i ułożyć na niej kolejną warstwę ciastek. Następnie 400 ml śmietany kremówki ubić na sztywno, wyłożyć na herbatniki i posypać startą czekoladą. Smacznego!

Tagi:

czekolada