reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto tortowe Cappuccino

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciasto jest wysokie, mało słodkie, czekoladowe z wyczuwalną nutą kawy cappuccino- u mnie orzechowej, ale można dodać swoje ulubione.

Ciasto tortowe Cappuccino Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto tortowe Cappuccino

 

  • Ciasto I

 

  • 8 jaj

 

  • 250 g cukru

 

  • 160 g maki pszennej

 

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Ciasto II

 

  • 200g kokosu

 

  • 5 białek

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Masa:

 

  • 5 żółtek

 

 

  • 1 budyń śmietankowy bez cukru

 

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

 

  • 30-40 g kawy cappuccino w proszku o ulubionym smaku

 

  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki ( u mnie 12%)

 

  • Polewa:

 

  • 1/2 kostki palmy

 

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto tortowe Cappuccino
Ciasto I Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy stopniowo cukier- ubijamy przez chwilę do rozpuszczenia. Teraz zmniejszamy obroty robota i dodajemy po jednym żółtku i przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Ciasto przelewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st przez 30-35 minut ( do suchego patyczka) Ciasto studzimy, zdejmujemy papier i przekrawamy na dwa blaty. Ciasto II Białka ubijamy ze szczypta soli, dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kokos. Ciasto przelewamy na taką samą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 165-170 stopni przez 25-30 minut na złoty kolor Upieczone ciasto lekko studzimy i zdejmujemy papier ( z zimnego ciężko jest zdjąć) Masa: Z 2 szklanek odlać 1/2 szklanki mleka, 1 1/2 szklanki zagotowujemy. 1/2 szklanki mleka , żółtka, mąkę pszenną, cukier i budyń- dokładnie wymieszać i wlać na gotujące się mleko. Trzeba bardzo mocno mieszać budyń- lubią się robić kluski. Jeżeli tak się stanie to najlepiej ściągnąć budyń z ognia i wymieszać masę robotem- gdy masa będzie gładka zagotowujemy budyń ponownie. Masło ucieramy dodajemy kawę w proszku, ostudzony budyń i śmietankę- dokładnie ucieramy całą masę. Polewa: Rozpuszczam palmę i dodaję pozostałe składniki. Gotuję wszystko razem do połączenia składników i zgęstnienia masy- 5-7 minut. Ciepłą polewę wylewam na ciasto. Składanie ciasta. Na dół dajemy ciasto ciemne, smarujemy połową masy. Następnie wykładamy ciasto kokosowe- lekko dociskamy i smarujemy drugą połową masy. Przykrywamy ciemnym ciastem. Dociskamy delikatnie i na górę wylewamy polewą i posypujemy kawą cappuccino
Ciasto tortowe Cappuccino
Etap 2mąkę z proszkiem i kakao koniecznie przesiewamy
Ciasto tortowe Cappuccino
Etap 3po dodaniu mąki do białek delikatnie mieszamy ręcznie
Ciasto tortowe Cappuccino
Etap 4 ciasta piekę na papierze do pieczenia, szczególnie kokosowe jest bardzo kruche i lubi sie łamać