reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto tortowe Delicja

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto jest bardzo dobre i choć dużo przy nim pracy to jednak warto poświęcić mu nieco uwagi - przepis stary, wypróbowany i nigdy mnie nie zawiódł

Ciasto tortowe Delicja Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto tortowe Delicja

 

  • Ciasto kakaowe:

 

 

  • 250 g drobnego cukru ( może być puder)

 

 

 

 

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • 1 mały cukier waniliowy

 

 

 

  • Ciasto jasne:

 

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

 

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

  • Masa:

 

 

  • 2 budynie waniliowe

 

 

 

  • 2-3 łyżki cukru

 

  • Dodatkowo:

 

  • galaretka truskawkowa

 

  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto tortowe Delicja
Ciasto kakaowe: Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puszysto. Dodajemy kolejno cały czas ucierając : po jednym żółtku, po łyżce przesianej mąki wymieszanej z proszkiem, dolewamy mleko, a na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 st do suchego patyczka ( około 35-40minut) Upieczony i ostudzony przekrawamy na dwa blaty. Ciasto jasne: Ubijamy pianę z białek, gdy już będzie sztywna dodajemy kolejno cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia.Pieczemy 25-30 minut w temp. 160 stopni.W upieczonym cieście wykrawamy kilka dziurek.Galaretkę przygotowujemy w/g wskazań na opakowaniu.Masa:Zagotowujemy 1/2 litra mleka,a w reszcie rozrabiamy budynie z cukrem i mąką ziemniaczaną. Studzimy. Masło miksujemy na puszysto i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Dokładnie łączymy składnikiSkładanie ciasta Na połowę ciasta ciemnego wykładamy połowę masy, na nią ciasto jasne. W dziurki wylewamy tężejącą galaretkę i odstawiamy do zupełnego stwardnienia. Ciasto jasne smarujemy drugą połową masy i przykrywamy ciastem ciemnym. Na górę wylewamy rozgrzaną polewę czekoladową. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej prze noc lub minimum 5 godzin.
Ciasto tortowe Delicja
W upieczonym cieście wykrawamy kilka dziurek. Wlewamy tężęjącą galaretkę