Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1764]

Ciasto truskawkowe na jogurcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto truskawkowe na jogurcie to najlepsze owocowe ciacho, które lubię za smak i ekspresowe przygotowanie :)

Ciasto truskawkowe na jogurcie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto truskawkowe na jogurcie

 

  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • około 1/2 - 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • około 200 g truskawek

 

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowe na jogurcie
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Do drugiej miski przelewamy mokre składniki: jogurt, jajka, olej i aromat - mieszamy.

Do suchych składników przelewamy mokre i energicznie mieszamy do połączenia się składników.

Mała blaszkę wykładamy papierem, wylewamy ciasto. Układamy polówki truskawek.

Przygotowujemy kruszonkę: do miseczki przekładam masło, cukier puder i mąkę - rozcieram w placach do uzyskania kruszonki.

Ciasto z truskawkami posypuję kruszonką.

Wkładamy ciasto do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut.
Ciasto truskawkowe na jogurcie
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Ciasto truskawkowe na jogurcie
Do drugiej miski przelewamy mokre składniki: jogurt, jajka, olej i aromat - mieszamy.
Ciasto truskawkowe na jogurcie
Do suchych składników przelewamy mokre i energicznie mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto truskawkowe na jogurcie
ciato wykładamy do blaszki, układamy truskawki, posypujemy kruszonką - pieczemy

Tagi:

owoce ciasto