BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Ciasto truskawkowe na kruchym spodzie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszne ciasto sezonowe z truskawkami na kruchym spodzie. Lubiane przez moją rodzinkę. Ciasto rozpływa się w ustach.

Ciasto truskawkowe na kruchym spodzie

Składniki:

Ciasto truskawkowe na kruchym spodzie

 

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 żółtka,
  • kostka masła lub margaryny,
  • cukru waniliowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • truskawki około 600 - 800 g,
  • dodatkowo;
  • cukier puder,

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowe na kruchym spodzie
Zagniatamy gładkie ciasto z mąki, cukru, żółtek, masła lub margaryny, cukru waniliowego, proszku do pieczenia oraz śmietany (śmietanę można zastąpić jogurtem typu Grecki.)

Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

3/4 ciasta wykładamy na blaszkę i rozkładamy po całej powierzchni, resztę wkładamy do zamrażalnika.

Na cieście układamy oczyszczone ze szpatułek i umyte, osuszone truskawki ( duże dzielimy na połówki).

Na truskawki ścieramy ciasto wyjęte z zamrażalnika na (grubych oczkach).

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.