zozolek

zozolek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 35]

Ciasto truskawkowe na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zobacz jak zrobić smaczne truskawkowo-serkowe ciasto na zimno. Idealne na upalne dni.

Ciasto truskawkowe na zimno

Składniki:

Ciasto truskawkowe na zimno

 

  • 3 serki homogenizowane naturalne
  • opakowanie biszkoptów
  • 2 galaretki truskawkowe
  • ok. 0,5 kg truskawek
  • 2 szklanki gotowanej wody

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowe na zimno


1. Galaretki rozpuść w 2 szklankach dotowanej wody i odstaw o wystygnięcia.  

 


2. Truskawki umyj w zimnej wodzie, obierz i pokrój na pół. 

 


3. Dno okrągłej formy o rozmiarach 22 cm wyłóż biszkoptami.  

 


4. Do zimnej galaretki dodaj serek i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki do czasu aż zacznie delikatnie gęstnieć.

 


5. Na przygotowane biszkopty wlej troszkę galaretki zmieszanej z serkami. Następnie przykryj truskawkami. Włóż do lodówki na 10-15 minut i wlej pozostałą galaretkę zmieszaną z serkiem.

 


6. Ciasto wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie udekoruj ciasto.

 


 


Uwaga! Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta do galaretki i serka możesz dodać cukier puder