olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Ciasto truskawkowe z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Puszysty biszkopt przekładany kremem powstałym z połączenia śmietany i truskawek, z warstwą truskawek i galaretki na wierzchu.

Ciasto truskawkowe z kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto truskawkowe z kremem

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 kg truskawek
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 kieliszek wódki czystej

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowe z kremem
Jajka ucieram z cukrem. Następnie dodaję mąkę. Do ciasta dodaję proszek do pieczenia połączony z sodą. Całość dokładnie mieszam za pomocą miksera. Ciasto przelewam do formy wysmarowanej masłem i bułka tartą i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzę. Następnie przecinam je wzdłuż. Śmietanę ubijam z cukrem waniliowym, następnie dodaję połowę truskawek i ucieram do momentu, kiedy krem będzie jednolity. Krem łączę z wódką i wykładam na przecięty biszkopt. Krem rozsmarowuję na biszkopcie. Następnie nakładam drugi krążek, a na wierzchu układam truskawki przekrojone na pół.Całość zalewam galaretką i wstawiam do lodówki, aby stężała. Po 4 godzinach wyjmuję ciasto z lodówki i zdejmuję obręcz foremki.
Ciasto truskawkowe z kremem
Jajka ucieram z cukrem. Następnie dodaję mąkę. Do ciasta dodaję proszek do pieczenia połączony z sodą. Całość dokładnie mieszam za pomocą miksera.
Ciasto truskawkowe z kremem
Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzę. Następnie przecinam je wzdłuż.
Ciasto truskawkowe z kremem
Śmietanę ubijam z cukrem waniliowym, następnie dodaję połowę truskawek i ucieram do momentu, kiedy krem będzie jednolity. Krem łączę z wódką i wykładam na przecięty biszkopt. Krem rozsmarowuję na biszkopcie.
Ciasto truskawkowe z kremem
Następnie nakładam drugi krążek, a na wierzchu układam truskawki przekrojone na pół.