lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Ciasto truskawkowe z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ciasto truskawkowe z kruszonką

Ciasto truskawkowe z kruszonką

Składniki:

Ciasto truskawkowe z kruszonką

 

  • 1/2 kg mąki krupczatki
  • kostka masła
  • 13 dag cukru pudru
  • 6 żółtek
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 l truskawek
  • 10 dag cukru
  • 6 białek
  • kisiel truskawkowy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowe z kruszonką
Margarynę utrzyj z cukrem pudrem i waniliowym.Dodawaj żółtka podczas ucierania oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.Ciasto wyrób,podziel na 3 części,owiń folią i wstaw 30 minut do lodówki.2 częściami ciasta wylep formę do pieczenia,ciasto ponakłuwaj i rozłóż na nim truskawki.Z białek ubij pianę,podczas ubijania dodaj cukier,Pianę wyłóż na owoce.Na to zetrzyj ostatnią porcję ciasta,wstaw ciasto do piekarnika o temperaturze 180 st na około 50 minut.