alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Ciasto truskawkowo kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Dzisiaj zapraszam Was na mega pyszne ciasto. Połączenie smaków truskawki i kokosu jak dla mnie idealne.

Ciasto truskawkowo kokosowe

Składniki:

Ciasto truskawkowo kokosowe

 

  • Biszkopt makowy
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki maku
  • sól szczypta
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Blat kokosowy
  • 3 białka (z dużych jajek)
  • 100 g cukru
  • 200 g kokosu
  • Krem budyniowy
  • 450 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Masa truskawkowa
  • 0,5 kg truskawek
  • 5 łyżek cukru
  • 0,5 szkl wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c
  • 0,5 szkl wody

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowo kokosowe
Biszkopt makowy:

Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku i miksować do momentu, aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodać mak, wymieszać i dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką. Blachę 25*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i równomiernie rozsmarować. Piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić.

Blat kokosowy:

Białka z cukrem ubić na sztywno. Wsypać kokos i wymieszać łyżką. Blachę 25*25 cm wyłożyć papierem i równomiernie rozsmarować masę kokosową. Piec około 20 min w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić.

Krem budyniowy:

W pół szklance mleka rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka z cukrem zagotować, wlać rozmieszany proszek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i przykryć budyń folia spożywczą. Odłożyć do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać.

Masa truskawkowa:

Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą, wsypać cukier i gotować około 5 minut aż truskawki się "rozpadną". Budyń rozmieszać w pół szklance wody, wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać i ostudzić.

Warstwy ciasta:

biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa truskawkowa*-reszta kremu-blat kokosowy.

*Po wyłożeniu masy truskawkowej włożyć na godzinę do lodówki by masa stężała i dopiero wtedy rozsmarować resztę kremu.

Przed podaniem ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.