joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Ciasto "Tulipan"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tradycyjna babka "tulipan" wzbogacona o delikatną piankę, brzoskwinie i galaretkę, stworzy bardzo efektowne ciasto na rodzinne spotkania.

Ciasto "Tulipan" Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto "Tulipan"

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szkl mąki
  • 2 szkl cukru
  • 7 jajek
  • 1,5 kostki margaryny
  • 8 łyżek oleju
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szkl maku
  • kisiel cytrynowy
  • kisiel wiśniowy

 

  • Masa:
  • 1/2l śmietanki 30%
  • galaretka wiśniowa
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2/3 puszki brzoskwiń

 

  • Dekoracja:
  • galaretka wiśniowa

Sposób przygotowania:

Ciasto "Tulipan"
Ciasto:Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka a następnie na zmianę mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z ciastem. Podzielić na 4 części. Do jednej dodać kakao, do kolejnych mak, kisiel cytrynowy i wiśniowy. Blaszkę (21x21cm) posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto nakładać na przemian a następnie widelcem przemieszać. Piec w 170 stopniach do tzw suchego patyczka, ostudzić. ! galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić do zastygnięcia. Masa: Galaretkę rozpuścić w szkl gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubic z cukrem pudrem dodać galaretkę. ok 1 szkl odłożyć. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę i wymieszać z resztą masy. Ciasto przekroić na pół, nasączyć woda z cukrem i sokiem z cytryny. Wylać masę z brzoskwiniami, nałożyc drugą warstwę ciasta i posmarować odłożoną masą. Zastygniętą galaretkę drobniutko pokroić i wyłożyc na wierzch ciasta. Odstawić do lodówki do stężenia.
Ciasto "Tulipan"
Masło utrzeć z cukrami, dodać żółtka, mąkę i olej
Ciasto "Tulipan"
Białka ubić na sztywna pianę, wymieszać z ciastem
Ciasto "Tulipan"
Ciasto podzielić na 4 części, każdą wymieszać z innym dodatkowym składnikiem
Ciasto "Tulipan"
Ciasto wykładać na przemian do formy i przemieszać widelcem