gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Ciasto tulipan

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Po upieczeniu ciasto wygląda bardzo kolorowo. W smaku jest jeszcze lepsze.

Ciasto tulipan

Składniki:

Ciasto tulipan

 

  • Ciasto:
  • 9 białek
  • 9 żółtek
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 kisiel wiśniowy
  • Masa:
  • 1 szklanka syropu (malinowy)
  • 1 margaryna
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

Ciasto tulipan
9 białek ubij z cukrem. Dodaj olej, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i 5 żółtek. Ciasto podziel na 4 części. I część- Do ciasta dodaj 4 żółtka i 2 łyżki mąki. Ubij. II część- Do ciasta dodaj 2 łyżki mąki. Wymieszaj. III część- Do ciasta dodaj 1 łyżkę kakao. Wymieszaj. IV część- Do ciasta dodaj 1 kisiel wiśniowy. Wymieszaj. Ciasto kłaść na natłuszczoną blachę po 3 łyżki na zmianę. Piecz ok 40 min. Na wierzch dodaj masę: Ugotuj budyń na syropie malinowym. Utrzyj z margaryną i 2 żółtkami.

Tagi:

ciasto