Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Domowe ciasto tulipan

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niezwykle kolorowe ciasto ucierane z makiem,kokosem,czerwonym kisielem i kakao przełożone smażoną masą serową. Wprost idealne na podwieczorek.

Domowe ciasto tulipan

Składniki:

Domowe ciasto tulipan

na ciasto:

  • 1 kostka margaryny
  • 6 jajek
  • 6 łyżek oleju
  • 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 kisiel czerwony bez cukru
  • 1/2 szkl. suchego maku
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki wiórek kokosowych

na masę serową:

dodatkowo:

  • gotowa biała polewa czekoladowa lub lukier
  • wiórki kolorowe do dekoracji ciasta

Sposób przygotowania:

Domowe ciasto tulipan

Przygotowanie ciasta:

Ciasto tulipan
Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy ciasto na 2 równe części

Margarynę o temp. pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puch. Ciągle ucierając dodajemy po 1 żółtku a potem po łyżce oleju. Gdy wszystko utarte mieszamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z 6 białek na sztywno. Delikatnie łączymy z ciastem.


Dzielimy ciasto na 4 równe części.


Do 1 części dodajemy kisiel +2 łyżki śmietany -mieszamy. Do 2 części dodajemy kakao+2 łyżki śmietany-mieszamy. Do 3 części dodajemy suchy mak-mieszamy. Do 4 części dodajemy kokosowe wiórki-mieszamy.


Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia ciast blaszki na przemian kupkami za pomocą łyżki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 40 min. Po upieczeniu i wystygnięciu przekrawamy ciasto na pół.

Przygotowanie masy serowej:

Ciasto tulipan
Na końcu do usmażonej masy serowej dodajemy sok z cytryny,rodzynki oraz owoce kandyzowane

Zmielony ser, cukier, masło i żółtka dokładnie miksujemy. Następnie przekładamy do garnka i stawiamy na małym ogniu. Ciągle mieszając smażymy ser do zagotowania.


Z 4 białek ubijamy pianę na sztywno. Dodajemy do gotującego się sera. Smażymy z wymieszaną pianą z białek parę minut, aż ponownie ser się zagotuje.


W 1/2 szkl. mleka rozprowadzamy budyń i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy na gotujący się ser. Ciągle mieszając smażymy ser, aż zgęstnieje. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy z rodzynkami i owocami kandyzowanymi. Ściągamy z ognia.

Etap końcowy:

Przekrojone ciasto przekładamy ciepłą masą serową. Wierzch polewamy polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Posypujemy kolorowymi wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.