k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Ciasto twarogowe

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Na deser mamy dzisiaj pyszne ciasto z twarożkiem, owocami i roladą biszkoptową przekładaną dżemem

Ciasto twarogowe

Składniki:

Ciasto twarogowe

 

  • biszkopt
  • 200g dżemu z kwaśnych owoców.

 

Sposób przygotowania:

Ciasto twarogowe
Biszkopt z przepisu "Biszkopt do ciasta twarogowego" wykładamy na ściereczkę i studzimy, przykrywamy go też z góry ściereczką, aby nie obsechł. Smarujemy go dżemem i zwijamy roladę, a następnie kroimy go na plastry o grubości 1,5 cm. Powinno wyjść od 23 do 27. Następnie tymi plastrami wykładamy jakąś miskę, musi być półokrągła i wyłożona folią plastikową, żeby można było później wyjąć ciasto. Powinno zostać też kilka plastrów na wyłożenie masy na wierzchu. Zajmijmy się teraz masą twarogową. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, aby spęczniała, następnie rozpuszczamy ją nad ogniem, ale nie gotujemy. Lekko schładzamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do twarogu dodajemy ubitą śmietanę, likier i żelatynę. Starannie mieszamy. Owoce kroimy w małe cząstki, maliny i truskawki można zostawić w całości. Formę wcześniej wyłożoną plastrami rolady napełniamy masą twarogową wymieszaną z owocami. Staramy się, aby masa weszła we wszystkie wolne miejsca, ale żeby nie zasłaniała plastrów z rolady po wyjęciu z formy. Wierzch przykrywamy pozostałymi plastrami i dociskamy, aby powierzchnia była płaska i równa. Wszystko wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godzinki. Po tym, jak wszystko stężeje wyjmujemy ciasto na półmisek odwracając go, zdejmujemy folię i dekorujemy miętą i świeżymi owocami.
SMACZNEGO !!!



Przepis na biszkopt do przepisu: https://gotujmy.pl/biszkopt-do-ciasta-twarogowego,przepisy-szybkie-i-smaczne-przepis,73598.html

Tagi:

biszkopt