jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto twarogowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

ciasto twarogowe wyśmienite ciasto do niedzielnej kawy

Ciasto twarogowe

Składniki:

Ciasto twarogowe

 

  • 20 dag herbatników oblanych czekoladą
  • 18 dag masła
  • NADZIENIE:
  • 50 dag sera tłustego twarogowego
  • 1/2 szklanki bitej śmietanki
  • 10 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sok z cytryny
  • 2 żółtka
  • 3 białka
  • 1 kopiasta łyżeczka żelatyny
  • 10 dag tartej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto twarogowe
Pokruszone herbatniki utrzeć z masłem.

Wyłożyć utartą masą tortownicę 26 cm i dobrze ugnieść.

Piec 10-15 minut w średnio nagrzanym piekarniku, ostudzić.

Twaróg rozetrzeć z cukrem pudrem, skórką otartą z cytryny i żółtkami na puszystą gładką masę, pod konieć ucierania dodać cukier waniliowy i sok z cytryny.

Z oziębionych i lekko posolonych białek ubić sztywną pianę.

Połączyć z ubitą śmietanką i rozpuszczoną żelatyną, delikatnie wymieszać z całą masą.

Masę nałożyć na ostudzone ciasto, wygładzić wierzch i włożyć do lodówki do czasu podania.

Przybrać tartą czekoladą.