Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Ciasto ucierane z jabłkami i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, puszyste i proste ciasto, idealne na spotkania przy kawie, czy herbatce. Poradzi sobie z nim każdy.

Ciasto ucierane z jabłkami i rodzynkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto ucierane z jabłkami i rodzynkami

 

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 jaja
  • 2,5 szklanki mąki+ 1 łyżka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 2 średnie, twarde jabłka
  • cukier puder do posypania

 

  • dodatkowo: margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z jabłkami i rodzynkami
1. Jajka utrzeć dużą łyżką z cukrem na puch.

2. Dodać jogurt, mąkę, olej, proszek do pieczenia i cukier z wanilią. Ucierać dużą łyżką na gładką masę (nie miksować!). Rodzynki obtoczyć w łyżce mąki, dodać do ciasta i delikatnie zamieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 30 cm. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki jabłka.

3. Piec przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!
CIasto ucierane z jabłkami i rodzynkami
Pyszne i proste ciasto na jogurcie z jabłkami