Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto ucierane z rabararem i kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto jest delikatne i smaczne

Ciasto ucierane z rabararem i kremem

Składniki:

Ciasto ucierane z rabararem i kremem

 

  • 20 dag cukru pudru
  • 30 dag mąki tortowej
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 1 czekolada
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • Krem
  • 20 dag masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 400 ml mleka
  • sok z cytryny
  • aromat waniliowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z rabararem i kremem
Rabarbar obrać, pokroić na kawałki. W rondlu zagotować 2 łyżki wody z 3 łyżkami cukru. Do syropu wsypać pokrojony rabarbar, zagotować, odcedzić. Żółtka z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i margaryną utrzeć na puszystą masę. Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem delikatnie mieszając. Połowę ciasta wylać do przygotowanej formy, wyłożyć rabarbar i zalać pozostałym ciastem wymieszanym z kakao. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temp 180 stopni. Z mączki budyniowej, mąki pszennej i mleka ugotować gęsty budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny budyń. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i aromatem. Gotowy krem wyłożyć na zimne ciasto, ułożyć biszkopty i ozdobnie polać rozpuszczoną czekoladą.