SUPERPRZEPIS

Ciasto ucierane z rabarbarem

         
ocena: 4/5 głosów: 10
Ciasto ucierane z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Bardzo proste i bardzo szybkie ciacho ucierane. Można do niego dodać dowolne owoce. U mnie tym razem zagościł rabarbar i płatki migdałowe.

Składniki:

Ciasto ucierane z rabarbarem

ciasto

  • 230 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

dodatki

  • 300 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 garście płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z rabarbarem
Składniki na ciasto przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do miski przełożyć masło i dodać cukier, utrzeć na puszystą masę. Cały czas ucierać i dodawać po jednym jajku. Następnie dodać makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i posypać tartą bułką. Przełożyć ciasto, wierzch wyrównać zwilżoną we wodzie łyżką. Na wierzchu ułożyć pokrojony rabarbar, posypać cukrem i płatkami migdałów.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 40-45 minut aż ciasto ładnie się zarumieni na wierzchu. Po wystudzeniu można jeszcze posypać cukrem pudrem. 
Ciasto ucierane z rabarbarem
Do miski przełożyć masło i dodać cukier, utrzeć na puszystą masę.
Ciasto ucierane z rabarbarem
Przełożyć ciasto, wierzch wyrównać zwilżoną we wodzie łyżką.
Ciasto ucierane z rabarbarem
Na wierzchu ułożyć pokrojony rabarbar, posypać cukrem i płatkami migdałów.
Ciasto ucierane z rabarbarem
Pyszne ciasto z rabarbarem w sam raz do herbatki

Tagi:

jajko jajka