Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ciasto ucierane z truskawkami i marcepanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo puszyste i łatwe w przygotowaniu ciasto ucierane. Z dodatkiem truskawek i słodkiego marcepana w czekoladzie.

Ciasto ucierane z truskawkami i marcepanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ucierane z truskawkami i marcepanem

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z truskawkami i marcepanem
Miękkie masło wrzucić do miski, wsypać cukier i utrzeć na puszystą jasną masę. Następnie dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie ucierając. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia wsypać do miski, zmiksować na wolnych obrotach.

Masę przełożyć do tortownicy (średnica 21cm) wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Przekroić owoce na pół. Marcepan pokroić w kosteczkę. Na wierzchu ciasta rozłożyć owoce i marcepan.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 45 minut. Wystudzić na kratce. 
Ciasto ucierane z truskawkami i marcepanem
miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę
Ciasto ucierane z truskawkami i marcepanem
dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując
Ciasto ucierane z truskawkami i marcepanem
mąkę przesiać i dodać z proszkiem do masy
Ciasto ucierane z truskawkami i marcepanem
na wierzchu ciasta rozłożyć truskawki i pokrojonego marcepana