goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Ciasto ucierane ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Oczywiście śliwki zastąpić można innymi owocami sezonowymi. Świetnie smakuje z truskawkami, wiśniami i jabłkami.

Ciasto ucierane ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ucierane ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane ze śliwkami
Do malaksera wkładamy wszystkie składniki oprócz mąki i proszku do pieczenia. Ucieramy. Można także utrzeć ręcznie. Na koniec stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę (połowę) wyścieloną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy oczyszczone śliwki. Na śliwki wykładamy resztę ciasta, wierzch wyrównujemy. Ciasto pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto ucierane ze śliwkami
Składniki ciasta ucieramy ręcznie lub w robocie
Ciasto ucierane ze śliwkami
Oczyszczone śliwki wykładamy na połowę ciasta
Ciasto ucierane ze śliwkami
Na śliwki wykładamy drugą połowę ciasta.
Ciasto ucierane ze śliwkami
Ciasto pieczemy około 40 minut w 180 stopniach

Tagi:

śliwki