zakrecona8

zakrecona8

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Ciasto W-Z zakreconej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis rodem z piekarni/ ciastkarni, który kusi swym wyglądem i zachwyca smakiem - polecam gorąco, wszystkim zasmakuje :)

Ciasto W-Z zakreconej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto W-Z zakreconej

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku
  • 2 łyżki kakao

 

  • Krem:
  • 800 ml kremówki 36%
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 10 łyżek mleka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego

Sposób przygotowania:

Ciasto W-Z zakreconej
Rozdzielić jajka. Ubić pianę z białek, dodać  cukier, a potem żółtka. Połączyć mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i wsypać je do naczynia. Na końcu wlać olej, dodać kakao i wszystko razem dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym. W rondelku zagotować mleko, zmniejszyć gaz i dodać żelatynę. Całość mieszać aż do rozpuszczenia żelatyny. Następnie wlać gorący płyn do ciągle miksowanej śmietany. Biszkopt przeciąć na pół i przełożyć kremem.
Ciasto W-Z zakreconej
Jajka rozdzielić. Najpierw ubić białka na sztywno.
Ciasto W-Z zakreconej
Do ubitych białek powoli dodawać cukier.
Ciasto W-Z zakreconej
Dodać żółtka, mąkę z proszkiem i wymieszać.

Tagi:

biszkopt