SUPERPRZEPIS

Ciasto winno-kawowe

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Ciasto winno-kawowe Więcej zdjęć (2)

Przepis na to ciasto pochodzi z książeczki Jutty Gay "Kawa - bogactwo aromatów dla smakoszy".

Składniki:

Ciasto winno-kawowe

 

  • 120g masła
  • 165g cukru
  • 3 jajka
  • 200g ciemnej gorzkiej czekolady
  • 130g mielonych migdałów
  • łyżka mocnej kawy espresso
  • 40g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki likieru kawowego
  • 250ml śmietany kremówki
  • kakao w proszku

Sposób przygotowania:

Ciasto winno-kawowe
Piekarnik rozgrzać do 175st. Formę tortownice o średnicy 26cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Miękkie masło i 150g cukru ucierać razem aż cukier się rozpuści. Stopniowo dodawać jajka, całość ubić na gęsty krem. 100g czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać do masy maślano-jajecznej, wymieszać, nastepnie dodać kawę i migdały. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i wymieszać z masą. Ciasto przelać do formy i piec ok 35 minut. Upieczone ostrożnie przewrócić na kratkę, zdjąć ostroznie papier, włożyć ciasto ponownie do formy. Białe wino wymieszać z likierem kawowym i nasączyć gorące ciasto. Odstawić do ostygnięcia. Kremowke ubić na sztywno z resztą cukru i rozsmarować na gorze ciasta. Pozostałą czekoladę zetrzeć na wiórki i wyłożyć na śmietanę Posypać wierzch kakao.
Ciasto winno-kawowe
Wino, smietana i czekolada w pysznym ciescie