jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto wiśniowe z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wyśmienite ciasto z kompotem wiśniowym i budyniem dla dzieci

Ciasto wiśniowe z budyniem

Składniki:

Ciasto wiśniowe z budyniem

 

  • CIASTO:
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag mąki
  • 25 dag cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka oleju
  • 5 łyżek letniej wody
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 litra mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 szklanki kompotu z wiśni
  • MASA KREMOWA:
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 żółtko
  • 1 kostka margaryny
  • NA WIERZCH CIASTA:
  • polewa gotowa

Sposób przygotowania:

Ciasto wiśniowe z budyniem
CIASTO: Białka ubić z cukrem, żółtkami, wodą, olejem. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Podzielić na 2 części:- I część bez dodatków, do II części dodać kakao i dobrze wymieszać. Ciasto II wylać do formy. Delikatnie wylać ciasto I, równomiernie rozsmarować. Piec w temp. 160-180 stop. C. przez 30-45 minut. MASA BUDYNIOWA: Budynie rozpuścić w mleku z dodatkiem mąki. Zagotować kompot i wlać do niego budyń. Zagotować i przestudzić. MASA KREMOWA: Rozbić mąkę i żółtka w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, dodając oba cukry. Do gotującego mleka dodać rozmieszane żółtka i zagotować. Utrzeć margarynę, dodać przestudzoną masę, dalej ucierać na jednolity krem. Na upieczony placek wyłożyć ciepły nie gorący budyń z kompotu, następnie masę kremową, wierzch polać polewą.