Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ciasto "wystawa"

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Rodzinny przepis na smaczne bezowo -biszkoptowe ciasto z aromatycznym smakiem kawy, serową wkładką i kremem budyniowym.

Ciasto "wystawa"

Składniki:

Ciasto "wystawa"

Ciasto bezowe:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 niecała szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru

Ciasto serowe:

  • 60 dag twarogu
  • 20 dag cukru pudru
  • 7 żółtek ( zostały z ciasta bezowego)
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 białka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 300 g masła
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 15 dag cukru
  • 1 i ½ szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

Ciasto "wystawa"
Ciasto bezowe:

Białka ubić na sztywno, małymi porcjami dodając cukier. Do ubitych białek dodawać po trochę mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ziemniaczaną i ocet, delikatnie połączyć. Formę (40x24) wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżki wykładać “górki” bezowe. Całość posypać zmieloną kawą.

Biszkopt:

Białka oddzielić do żółtek, ubić z cukrem na sztywną pianę. Kolejno dodawać po jednym żółtku, obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie połączyć z pianą. Biszkopt wylać na ciasto bezowe. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 20 minut (do suchego patyczka). Ciasto ostudzić, przekroić na pół.

Ciasto serowe:

Ser zmielić. Białka ubić na sztywno. Masło utrzeć z pudrem, dodać żółtka, zmielony ser i budyń połączony z proszkiem do pieczenia. Na końcu ciasto delikatnie połączyć z pianą. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać sernik, wyrównać. Piec w 180°C przez ok. 40 min (do suchego patyczka). Ostudzić.

Krem:

1 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w ½ szklanki zimnego mleka rozmieszać budyń i żółtka. Wlać na gotujące się mleko, mieszając gotować aż zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć, nie przerywając ucierania dodawać małymi porcjami zimny budyń.

Przełożenie:

Biszkopt z bezą - połowa kremu budyniowego - ciasto serowe - połowa kremu- biszkopt z bezą.

Ciasto polać polewą kakaową przygotowaną z masła, mleka, cukru i kakao.